Kariyer Planlama ve PT Felsefesi?

Bir meslek alanı olarak egzersiz profesyonelliğinin dünü, bugünü ve yarını hakkında detaylı bilgilere sahip olmak. Ayrıca, egzersiz profesyonelliğinin ihtiyaç duyulan niteliklerinin neler olduğunu anlamak. Meslek tercihi olarak egzersiz profesyonelliği gerekliliklerine bağlı olarak hem danışanlarına hem de kendisine karşı sorumluluklarını öğrenmek.

Hücre, Doku, Organ ve Sistemler

İnsan Hareketinin Temelleri?

Bu ders kapsamında aşağıdaki konular paylaşılacaktır. Anatomik Tanım ve Tanımlamalar Anatomik Duruş Anatomik Yönler İnsan Hareketi Açısından Eksen ve Düzlemlerin Rolü İnsan Hareketinde Eklem Davranışları İnsan Hareketinde Ontojenetik Faktörler İnsan Hareketinde Lateralizasyon Yaklaşımı

İskelet Sistemi Anatomisi ve Fonksiyonları

Kas Morfolojisi ve Fonksiyonu

Kas Lokasyonları ve Fonksiyonları

Sinir Sisteminin Yapısı ve Fonksiyonları

Kardiyo-Respiratuar Sistem ve Kontrolü

Enerji Sistemleri

Fitness Beslenme Stratejileri

Direnç Antrenman Felsefesi

İskelet Kası Hipertrofisinin Rasyonel Mekanizmaları

Kardiyo-Respiratuar Antrenman Metodolojisi

Stabilite ve Mobilite Antrenman Yaklaşımı

Fitness Ölçme, Değerlendirme ve Yorumlama Teknikleri

PT-Uygulama Sınavı

PT- Pratik Dersler: Ölçme & Değerlendirme?

PT Eğitimi kapsamında bazı konuların video içerikleri paylaşılmıştır.

PT- Pratik Dersler: Direnç Antrenman Stratejileri

PT- Pratik Dersler: Stabilizasyon & Mobilizasyon Stratejileri

İskelet Kası Hipertrofi Türleri

İSKELET KASI HİPERTROFİ TÜRLERİ

Kas hipertrofisinin kas hiperplazisinden farklı olduğu düşünülebilir. Kas hipertrofisi sırasında iskelet kasının kontraktil elementleri ve hücre dışı matris, büyümeyi desteklemek için genişler (Vierck ve ark., 2000). Bu durum, kas içindeki liflerin sayısında bir artışa yol açan hiperplazi kavramının aksine kasın enine kesit alanında bir büyümenin gerçekleşmesini sağlamaktadır. İskelet kası hipertrofisi, paralel veya seri olarak sarkomer eklenerek gerçekleşmektedir. Geleneksel direnç antrenmanı programlarının ardından egzersize bağlı iskelet kası hipertrofisi, tipik bir şekilde paralel eklenen sarkomerler ve miyofibrillerin artmasından kaynaklandığı bildirilmiştir (Paul ve Rosenthal, 2002; Tesch ve Larsson, 1982)

  • Paralel Ve Seri (Myofibril) Hipertrofi

Kas hipertrofisinin kas hiperplazisinden farklı olduğu düşünülebilir. Kas hipertrofisi sırasında iskelet kasının kontraktil elementleri ve hücre dışı matris, büyümeyi desteklemek için genişler (Vierck ve ark., 2000). Bu durum, kas içindeki liflerin sayısında bir artışa yol açan hiperplazi kavramının aksine kasın enine kesit alanında bir büyümenin gerçekleşmesini sağlamaktadır. İskelet kası hipertrofisi, paralel veya seri olarak sarkomer eklenerek gerçekleşmektedir. Geleneksel direnç antrenmanı programlarının ardından egzersize bağlı iskelet kası hipertrofisi, tipik bir şekilde paralel eklenen sarkomerler ve miyofibrillerin artmasından kaynaklandığı bildirilmiştir (Paul ve Rosenthal, 2002; Tesch ve Larsson, 1982). İskelet kası aşırı bir uyarana maruz kaldığında (mekanik gerim veya yüklenme), miyofiberlerde ve ilgili hücre dışı matriste bozulmalar gözlemlenmektedir. Ortaya çıkan bu yapısal ve metabolik bozulma her ne kadar olumsuz bir durum gibi algılansa da pozitif bir anabolik ortam açısından öncül olarak değerlendirilmektedir.

  • Sarkoplazmik Hipertrofi

Direnç antrenmanları sonrasında, çeşitli kontraktil olmayan elementlerde (kolajen, organeller, organik bileşikler vb.) ve sıvıda antrenmana bağlı bir artışın kas boyutunu artırabileceği varsayılmaktadır (MacDougall ve ark., 1984; Siff ve Denver, 2009). Meydana gelen bu artış literatürde “Sarkoplazmik Hipertrofi” olarak adlandırılmıştır. Sarkoplazmik hipertrofi, aynı zamanda güçte artışlar oluşturmadan kas kütlesini makul bir oranda arttırma potansiyeline de sahiptir. Literatür irdelendiğinde, sarkoplazmik hipertrofideki artışların, antrenmana özgü olduğu iddia edilmektedir. Sarkoplazmik hipertrofinin rasyonel mekanizmasını anlamak için, yoğunluğu düşük olan, yüksek tekrar sayısına sahip antrenman içerikleri yukarıda bahsedilen kontraktil olmayan elementlerde ve moleküller üzerinde artışlara neden olacaktır. Başka bir ifadeyle, düşük yoğunluk ve yüksek tekrarlı çalışmalar yüksek yoğunluklu ve düşük tekrarlara kıyasla daha fazla sarkoplazmik yanıta neden olabilecektir. Bu iddianın temelini oluşturan kanıt ise, kas hipertrofisi açısından vücut geliştiriciler ve powerlifterler arasında tespit edilen farklılığa dayanmaktadır (Tesch ve Larsson, 1982).