Learnbetter Felsefesi
Günümüz değişen dünya sistemi içinde bireylerin bilgiye erişimi ve ihtiyacı son derece hızlanmıştır.Bu ihtiyaç ve hız ilişkisi her ne kadar avantaj gibi görünse de nitelikli ve güncel (iş hayatında) bilgiye erişim bir o kadar zorlaşmıştır. Ne yazık ki üniversite döneminde öğrenilen bilgilerin büyük bölümü standart/sınırlı mevzuat gereği ve uygulama eksiklikleri nedeniyle kalıcı ve nitelikli öğrenmeye dönüşmemektedir. Bugün mesleklerinde başarılı olan kişilerin büyük bölümü bilgi ve beceri kazanımlarını üniversite sonrası aldıkları kişisel eğitimler yoluyla elde etmişlerdir. Bu durumun rasyonel nedeni olarak “Bilginin Yarılanma Ömrü” gösterilmektedir.Yapılan bilimsel araştırmalara göre “bilimsel bilginin yarılanma ömrü 2-3 yıldır”. Başka bir ifadeyle, bugün öğrendiğiniz veya bildiğiniz bilimsel bir olgu büyük oranda 2-3 yıl içinde güncelliğini kaybedecektir. Böyle bir gerçek karşısında yapılması gereken en önemli adım “Sürekli Güncel Eğitim” felsefesini benimsemektir.
“Francis BACON”, uzun yıllar önce “Bilgi Güçtür” felsefesini dünya toplumlarına miras bırakmıştı. Bilgi güçtür felsefesi o günden bugüne son derece değerli ve anlamlı bir felsefe olarak süregelmiştir. Ancak 2000’ li yılların başından itibaren içine girmiş olduğumuz “Bilgi Çağı” nedeniyle ne yazık ki güncelliğini yitirmiştir. “Michio KAKU 20. yüzyıla kadar üretilen bilimsel bilginin tamamı kadar bilginin son yüzyılda üretildiği gerçeği ile karşı karşıyayız”. Önümüzdeki dönemlerde ise, bu bilgi üretimi çabası ve üretkenliği giderek artmaya devam edecektir. Bu bilgiler ışığında, eğer “Francis BACON” bugünleri görseydi sanırım “Güncel Bilimsel Bilgi Güçtür” diyecekti. Bu felsefik bakış açısıyla “Learnbetter Eğitim Platformu” insan sağlığı ile ilgili tüm konuları içine alan geniş ders seçenekleri ile konuyla ilgilenen hemen herkese “Güncel Bilimsel Bilgileri” sunmak için kurulmuştur.
Egzersiz profesyonelliği meslek olarak başta Amerika ve Avrupa ülkelerinde sonrasında ise tüm dünyada önemli bir meslek haline gelmiştir. Yapılan çalışmalarda, önümüzdeki on yıllar içinde artan metabolik ve kas-iskelet rahatsızlığı nedeniyle egzersiz ve sağlık profesyonelliğinin geleceğin önemli meslekleri arasında olacağı iddia edilmiştir. Dahası, ünlü “Time” dergisi geleceğin milyarder yapma potansiyeli olan işler sıralamasında ilk 20’ ye girmeyi başarmış bir başlık olarak “egzersiz ve sağlık profesyonelliği” yer almıştır. Bu bilgiler ışığında, toplumlarda yaygınlaşan hastalıkların önlenmesi, sağlığın sürdürülmesi, korunması ve yaşam kalitesinin arttırılması gibi başlıklar için en efektif ve ucuz önleme aracı olarak bireysel davranış tercihlerinin optimize edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Literatür incelendiğinde, bireylerin ve toplumların yaygın görülen (Obezite, diyabet, kalp hastalıkları, kas-iskelet rahatsızlıkları gibi) hastalıklardan korunmaları için bazı tavsiyeler ön plana çıkmaktadır. Bunlar;
- Aktif bir yaşantı sürdürmek
- Doğru ve temiz beslenmek
- Egzersiz alışkanlığı oluşturmak
- Kötü alışkanlıklardan kaçınmak
- Uyku kalitesini arttırmak
- Stresten uzak durmak
- Hava ve ses kirliğinden kaçınmak